maandag 4 februari 2013

Het leukste jongetje van de hele wereld

Het afsluiten van Tomas zijn baby/peuterjaren bestaat uit twee delen. Deel één is het laatste bezoek aan het consultatiebureau en deel twee bestaat uit het vieren van zijn verjaardag op de peuterspeelzaal en tevens afscheid nemen.

Tomas heeft afgelopen vrijdag en vanmorgen al mogen proeven aan de basisschool: hij heeft twee morgens geoefend. Eerlijk is eerlijk: alsof hij nooit anders heeft gedaan!

Vanmiddag was deel één van het afsluiten aan de beurt. Voor we de deur uitgingen had ik het zweet al op mijn rug staan. Tomas maakt er namelijk een gewoonte van om tijdens het aan- en uitkleden na elk kledingstuk weg te rennen buiten handbereik. Regelmatig moet ik hem tussen mijn benen klemmen om een trui of iets anders wat over zijn hoofd uit te trekken. Dan laat ik hem niet los en zet ik hem op mijn been met mijn ar stevig om zijn middel om zijn broek en sokken uit te doen. En hetzelfde ritueel herhaald zich om hem in een pyjama te krijgen.

Vanmiddag was Tomas in opperbeste stemming en hij luisterde ook prima. En natuurlijk hing hij weer de pias uit. Het begon al bij binnenkomst. De dame achter het bureau zegt tegen hem: "Jij bent vast Tomas!" Waarop Tomas luid en duidelijk antwoord: "Ja, ik ben Tomas Manschot, het leukste jongetje van de hele wereld!" Hij had de lachers al weer op zijn hand, een jong stel met een pasgeboren babietje kwam niet meer bij. Wij zijn het gewend en doen steeds ons uiterste best om maar niet te lachen. Wat kan dat joch er een onzin uit kramen!

Hij was in no-time uitgekleed en ging heerlijk spelen in zijn ondergoed en zijn sokken nog aan. Wegen en meten: zo gepiept. En toen naar de kinderarts. Blokjes stapelen, rondjes tekenen, hij vond alles even prachtig. En een praatjes dat hij had! De kinderarts kon op een gegeven moment ook haar lach niet meer houden. "Zo zie je ze zelden," zei ze. Het is ook zo, hij wordt vrolijk wakker en gaat vrolijk naar bed. Het leven is een grote grap voor Tomas. En de humor is hem aangeboren. Wat een grappenmaker. En hij heeft zijn koppie ook nog mee... 't is een mooi jongetje!

Vervolgens krijgt hij tijdens het consult een vaccinatie. Niets aan de hand. Hij is blij dat hij nu superkrachten heeft, maar toch zit het hem niet helemaal lekker en hij zegt tegen de kinderarts: "Mijn mama is ook ziek, geef die ook maar een prik!" De kinderarts wil graag weten wat mama dan heeft: buikpijn? of pijn aan haar hoofd misschien? "Ze is gewoon ziek, geef nu maar een prik!" was zijn antwoord.

Heerlijke momenten met een ontzettend leuk klein mannetje. Maar o zo druk. Hij klets de hele dag, stelt om de drie minuten een vraag. O, wat zal ik genieten, als ik hem vanaf vrijdag elke dag naar school breng. En ik zal dubbel genieten als ik Tomas en zijn zus na een dag alleen thuis weer ophaal van school...

Bijna....

1 opmerking:

  1. Fijn zo'n mannetje. Je zult het niet geloven, maar je zult hem nog missen om je heen.

    BeantwoordenVerwijderen